W Małopolsce powstanie pierwszy inkubator kuchenny

Pierwszy na taką skalę w Polsce inkubator kuchenny, w którym lokalni rolnicy i przedsiębiorcy będą mogli wytwarzać wysokiej jakości produkty lokalne, powstanie w Małopolsce. Tego typu rozwiązania funkcjonują z powodzeniem od wielu lat w Szwajcarii, a także krajach starej Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych. I to właśnie Szwajcaria będzie wspierać jego wdrażanie w ramach 5-letniego projektu „Produkt Lokalny Małopolska”, którego realizację zaczyna Fundacja Partnerstwo dla Środowiska w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, na mocy umowy którą podpisano 29 sierpnia br.

Inkubator kuchenny. Z czym to się je?

Choć w Polsce idea inkubatorów kuchennych nie jest nowa, a pierwsze próby ich utworzenia podjęto kilkanaście lat temu, obiekt, który powstanie w Stryszowie, będzie pierwszym tego typu w Małopolsce – mówi Rafał Serafin, prezes Fundacji. Najważniejszą częścią inkubatora jest sala wyposażona w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnię, z której korzystać mogą małe firmy przetwórstwa spożywczego oraz lokalni rolnicy, dzięki czemu znacznemu obniżeniu ulegają koszty wejścia z produktem na rynek.

Systemowe podejście do marki lokalnej

Inkubator jest jednak tylko częścią systemowego Modelu Produktu Lokalnego Małopolska, który zostanie stworzony w ramach projektu. Lokalni rolnicy i producenci będą korzystać z pomocy doradczej i technicznej, w tym certyfikacji swoich produktów, ale także sanitarno-epidemiologicznej oraz promocyjnej i marketingowej. Niezwykle ważnym elementem będzie stworzenie zintegrowanego systemu promocji, marketingu i sprzedaży, którym zajmie się Centrum Marki Lokalnej działające przy Fundacji. Nasze dotychczasowe doświadczenia płynące z podejmowanych inicjatyw na rzecz rozwoju produktu lokalnego pokazują, że bez wyraźnych perspektyw sprzedaży wytworzonych produktów niewielu rolników będzie skłonnych do produkcji większych ilości jakościowych produktów lokalnych – mówi Renata Bukowska, prezes LGD Stowarzyszenie „Gościniec 4 Żywiołów”, partner projektu, który będzie prowadził Inkubator w Stryszowie.

Lokalny sklepik z produktami w regionie Lanckorona oraz w centrum Krakowa, targi produktów lokalnych, sieci delikatesów, szkół, hoteli i firm cateringowych – to tylko niektóre z kanałów dystrybucji, w których sprzedawane będą produkty lokalne. Co ważne, miejscowi rolnicy i przedsiębiorcy będą nie tylko korzystać z Inkubatora, Centrum Marki Lokalnej, ale także współtworzyć zakres ich działań aby docierać bezpośrednio do konsumentów i zachęcać turystów do przyjeżdżania do regionu. A konsument kupując produkty lokalne od rolników z Lanckorony, Stryszowa, Kalwarii Zebrzydowskiej czy Mucharza, będzie nie tylko wynagradzał wiejską przedsiębiorczość, ale również przyczyniał się do ochrony wartości przyrodniczych, kulturowych i krajobrazowych regionu.

Koło zamachowe rozwoju regionu

Wypracowany model ma być kołem zamachowym dla rozwoju podaży i popytu na jakościowe produkty lokalne, napędzanym budowaniem wartości marek lokalnych związanych i utożsamianych z konkretnymi obszarami wiejskimi w Małopolsce. Nie wymyślamy niczego nowego – korzystamy ze sprawdzonego modelu szwajcarskiego i adaptujemy go do małopolskich realiów. A Szwajcarzy znają się na markach i produktach lokalnych jak nikt inny – wyjaśnia Rafał Serafin.

Dlaczego region Lanckorona?

Obszar ten należy do typowych słabo rozwiniętych obszarów wiejskich w Małopolsce, gdzie większość gospodarstw nie przekracza powierzchni 1,5 ha i prowadzi produkcję wielokierunkową, a motywacją dla rolników jest często otrzymywanie dopłat do produkcji rolnej, a nie dostarczanie produktów rolnych na rynek. Jednak Lanckorona i w ogóle Małopolska posiada ogromny, nie wykorzystany do tej pory, potencjał produktów lokalnych, które mogą stać się motorem rozwoju przedsiębiorczości lokalnej. Z realizowanego projektu skorzysta cała społeczność lokalna bowiem część przychodów ze sprzedaży produktów lokalnych będzie inwestowana w rozwój regionu, m.in. aktywizację lokalnej społeczności, podniesienie zdolności wytwarzania produktów lokalnych, budując w ten sposób silną markę lokalną, dzięki której będziemy rozpoznawać i kupować produkty lokalne.

Background:
Projekt, realizowany w latach 2011-2015 ze środków Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (programszwajcarski.gov.pl), ma za zadanie promocję lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa produktów rolnych jako sposobu na przyspieszenie rozwoju słabo rozwiniętych obszarów wiejskich w Małopolsce. Partnerem projektu jest Reseau Echange Developpment Durable, który będzie dostarczał wiedzy eksperckiej oraz doświadczeń z funkcjonujących systemów produkcji, dystrybucji i sprzedaży produktów lokalnych w Szwajcarii. Realizacja projektu przyczyni się do wsparcia rozwoju obszarów wiejskich, poprzez umożliwienie rolnikom zarobkowania w ich własnych regionach, ale także pozwoli na różnicowanie działalności rolniczej i będzie zapobiegał wyludnianiu się terenów wiejskich. Efektem projektu będzie samofinansujący się Model Produktu Lokalnego Małopolska, który zostanie wykreowany dzięki współpracy 5 regionów wiejskich z Małopolski, z których każdy będzie posiadał markę lokalną skupiającą co najmniej 15 certyfikowanych produktów lokalnych (w sumie 75 produktów), promowanych i sprzedawanych za pomocą zintegrowanego systemu promocji, marketingu i sprzedaży. Projekt jest zgodny z priorytetami rozwoju na szczeblu UE, krajowym, regionalnym i lokalnym, w tym z dokumentami takimi, jak:  „Strategia rozwoju województwa małopolskiego na lata 2007-2012”, „Małopolska 2015” i Lokalnymi Strategiami Rozwoju Lokalnych Grup Działania funkcjonujących w Małopolsce.

 

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

 

 

Newsletter

Nowości wprost na Twoją skrzynkę

Programy stażowe

Znajdź nas na:

facebookyou tube



Kalendarz


Sonda

Czy kupujesz produkty/usługi z eko-certyfikatem ?


Filmy

Wpisz się w eko

Darczyńcy

darczyńcy

Partnerzy

partnerzy

Partnerzy Strategiczni

Tchibo Polska

Media

CSRinfo
EkoNews
CR navigator
ngo.pl
ekologia.pl
Portal Samorzadowy
radiofonia