
Pod tą nazwą kryje się przedsięwzięcie mające na celu aktywizację kobiet z terenów wiejskich z kilku powiatów Małopolski, poprzez włączenie się w tworzenie i rozwijanie nowego lokalnego produktu, którego receptura przewiduje użycie surowców wytworzonych przez miejscowych producentów.
Do projektu pozyskano już producentów tłoczonego na zimno oleju i beskidzkiego miodu posiadających certyfikaty PLM. Ciasteczka wytworzone na ich bazie mają być nie tylko ekologiczne, ale także odpowiednie dla alergików i diabetyków, wegetarian i wegan: nie zawierają glutenu, cukru i laktozy, przyrządza się je bez pieczenia. Mimo to są niezwykle pożywne i dostarczają mnóstwo energii: w ich skład wchodzą orzechy, suszone owoce, miód, ekologiczne oleje i kakao.
Ciasteczka Teresy mają być smaczną i zdrową odpowiedzią na masowo produkowane batony i „snacki”, pełne cukru i sztucznych dodatków. Docelowo ciasteczka mają uzyskać statut certyfikowanego Produktu Lokalnego z Małopolski (PLM) i jako taki dostępny będzie w punktach dystrybucji prowadzonych przez partnerów projektu. Na początek na pewno zobaczymy go w Bisto Marchewka w Nowej Hucie.
Receptura „Ciasteczek Teresy” powstanie w wyniku wspólnej pracy uczestniczek projektu pod okiem autorki idei tych słodyczy – Teresy Rask, liderki społecznej, wizjonerki i ekspertki w dziedzinie zdrowego żywienia, która podczas swoich warsztatów propaguje zasadę: nie chodzi jedynie o jedzenie i pracę - tu chodzi o pożywienie i zajęcie, które sprawia, że ludzie są zdrowi, twórczy i szczęśliwi.
Warsztaty w Lanckoronie i Luborzycy
Pierwsze warsztaty pod okiem Teresy Rask będą miały miejsce już w 25 i 26 października, w Lanckoronie i w Luborzycy.
Zainteresowanych zapraszamy na stronę internetową projektu: www.ciasteczkateresy.pl i profil Facebook.com/CiasteczkaTeresy.
Projekt prowadzi Stowarzyszenie Rodzina Bł. A. Kolpinga w Luborzycy.